Tenerife TOP 6 látnivalói

1. MASCA

Számomra az egyik legszebb hely volt. Idilli nyugalom a hegyek között. Mivel a Teno-hegység közepén fekszik, kicsit hasonlít a perui Machu Picchu-ra. Arra viszont fel kell készülni, hogy az odavezető út kalandosra sikerülhet, mivel nagyon keskeny és kanyargós, ennek ellenére kétirányú. Például amikor mi ereszkedtünk le a völgybe, az egyik kanyarban két nagy turistabusz és egy mentő jött szembe. Nem jutottunk túl gyorsan tovább a kérdéses szakaszon, de nagyon megérte. A falu bejáratánál van egy bronzszobor az egykori polgármesterről, José Pérez Gonzálezről, aki elindította a települést a turizmus útján. A helyi legenda szerint, annak, aki megfogja az orrát, jó szerencséje lesz. Innen indul egy túraútvonal egészen a partig, aki ilyen jellegű kihívásra vágyik, szintén szeretni fogja Mascát. A guanche nevű étterem közelében egy helyi földműves árulja isteni finom papajáját, amelyet „konyhakészre” készít, hogy csak ki kelljen kanalazni a gyümölcsöt.

2. Teide vulkán

Engem mindig is vonzottak a vulkánok. Eddig a legkülönbözőbbeket ismerhettem meg, mindenhol mást figyelhettem meg. A Teide nyugvó óriásként magasodik Tenerifén, lábainál megszilárdult lávakőzetek emlékeztetnek arra, hogy az elemi erő csak szunnyad. A Teide csúcsa, amelyet egy speciális engedéllyel lehet elérni, 3715 méterével Spanyolország és az Atlanti-óceán legmagasabb pontja, valamint két hawaii vulkán után a harmadik legnagyobb a földön. Mindenképpen megéri ellátogatni valamelyik hozzá tartozó parkba, sőt a felvonóval 3555 méter magasra fel lehet jutni, tehát a csúcstól alig választ el valamennyi, mégis aki nekivág a maradék távolságnak, idővel és időjárási szélsőségekkel kell számolnia.

3. Los Cristianos, Costa Adeje

Ha Tenerife, akkor strand. A jó hír az, hogy rengeteg gyönyörű strand közül választhatunk, de ha valaki már unja a napozást, könnyen találhat magának más elfoglaltságot és kirándulóhelyet. Tenerifén viszonylag állandó a hőmérséklet, csak a téli hónapokban hűl egy kicsit a levegő. Ami érdekes, hogy a 25 fok nagyon melegnek érződik és a nap perzsel. Az óceán állandó hőmérséklete 21 és 23 fok között váltakozik. Los Cristianosban kedden és vasárnap van piac, érdemes kilátogatni, jó áron mindenfélét lehet kapni, akár emléktárgyakat is. Ha megtetszik valami, ne halogassátok a vásárlást, ugyanis hétközben nem minden árus ugyanaz, mint hétvégén. Ha szeretnétek kicsit jobban felkészülni akár spanyol nyelven, figyelmetekbe ajánlom az ÉLETREVALÓ SPANYOL témához kapcsolódó munkafüzeteit. Elég egy email és szívesen adunk további információkat. Costa Adeje egyik legszebb és legnépszerűbb strandja a Duque. Közvetlen közelében egy mélygarázsban lehet megállni, néhány perc sétával elérhető a part. Bevásárló központok, kávézók, fagyizók teszik teljessé a hangulatot.

4. Loro Parque

Ez az állatpark a család egyik nagy kedvencévé vált. Talán a három legtöbbet látogatott műsor a kardszárnyú delfinek, a palackorrú delfinek és a fókák show-ja. Minden esetben nagyon látványos, dramaturgiailag tökéletesen felépített számokról van szó szuper zenei aláfestéssel. Vigyázat! A Splash zone, néha nem csak a megjelölt helyeken érvényes, mi azon kívül is kaptunk egy adag vizet, de ez nyilván teljesen elfogadható. A kardszárnyú delfinek közül közelebbről megismerhettük Morgan történetét, akit a holland partoknál találtak még kölyökként. Két opció állt előtte: az eutanázia vagy valamilyen parkban elhelyezés. Mivel alig van ilyen jellegű park, ahol van lehetőség kardszárnyú delfinek tartására, a Loro Parque bizonyult az egyetlen esélyének. Amikor beköltözött, az idomítások alatt kiderült, hogy süket, így vele fényjelekkel kommunikálnak. A Loro Parque azért is szuper, mert környezettudatos nevelést folytatnak, valamint megtekinthetőek kívülről a fiókakeltetők, ahol a különböző növekedési stádiumban lévő állatokat látni.

5. LOS GIGANTES

Tenerife egyik legszimbolikusabb helye a Teide mellett. Méltán hívják az Óriásoknak, hiszen a 300 és 600 méter magasság közötti sziklafal óriásként emelkedik az óceán fölé. Remek fényképeket lehet készíteni az erre kialakított kreatív helyszínek segítségével. Érdemes naplemente környékén érkezni és az egyik kávézóból, teraszról figyelni, ahogyan alábukik a nap. Egy olyan pillanat, amikor nem csak a test, de a lélek is megpihen egy kicsit. A település szélén található egy népszerű természetes medence, ahol kicsit védettebben, melegebb vízben lehet fürdőzni, viszont nagy hullámok esetén inkább ellenjavallott. Megközelítése Mascahoz hasonló, bár nem annyira keskeny az út, viszont pont annyira kanyargós. Ugyanakkor mindenképpen megéri meglátogatni valamelyik kilátót, s gyönyörködni a kilátásban.

6. SAN CRISTÓBAL DE LA LAGUNA ÉS A TUDOMÁNYOS ÉS CSILLAGÁSZATI MÚZEUM

San Cristóbal de la Laguna színes kis házaival és kávézóival könnyed sétára invitálja az ide látogatókat. Mivel Észak- Tenerifén található, itt néhány fokkal hűvösebb van, eshet és a szél is erősebben fúj. 1999-ben Unesco Világörökség részévé nyilvánították mint az egyetlen koloniális stílusú várost, amelyet nem vesz körbe fal. Egyetemi város, itt található a Kanári- szigeteki Asztrofizikai Intézet is. Ennek kapcsán kerestük fel a Tudományos és Csillagászati Múzeumot, ami egy kicsit az itthoni Csodák Palotájára emlékeztet. A planetárium mellett interaktív kiállítás várja főként a gyermekeket, számos dolgot kipróbálhatnak, megérinthetnek, de nagyon érdekes a vulkánokról szóló bemutató is. Az épületen belül szoktak nyári táborokat és születésnapokat szervezni. Ha érdekel, milyen kisgyerekkel Tenerifére utazni, ajánlom figyelmetekbe legutóbbi cikkemet. A múzeum teraszán található egy napóra és egy hatalmas rádiótávcső, míg a háttérben az óceán nyúlik a messzeségbe. Ilyenkor jó megállni egy pillanatra és megérezni, milyen aprók vagyunk mi, emberek, csak egy-egy homokszem a világegyetem gépezetében.

További képekért és egyéb érdekességekért kövessétek Facebook oldalamat is!