ELEKTRONIKUS KÜTYÜK A NYELVTANULÁSBAN

El kell fogadnunk a tényt, hogy a gyermekeink már máshogyan nőnek fel. Az ő generációjuk sokkal nagyobb biztonsággal kezeli azokat az elektronikus kütyüket, amivel kapcsolatban nekünk akár ellenérzésünk is lehet. Talán joggal, később erről szintén említést teszek majd. A kérdés az, hogy ha már együtt kell élnünk az okostelefonnal és a számítógéppel, hogyan tudjuk a használatunkba hajtani ezeket a készülékeket például a nyelvtanulás területén vagy akár online nyelvórák keretein belül.

Csecsemő, 7 DVD 7 nyelv, juhu!

Évekkel ezelőtt a Guadalajarában megrendezésre kerülő könyvvásáron leszólított egy fickó. Próbálta rám sózni a 7 DVD 7 nyelv megtanulása című csomagot, amelyet kifejezetten csecsemőknek találtak ki. Azaz a még ülni sem tudó baba napi szinten 7×10 percet, összesen 70 percet töltsön a tévé előtt, s tanuljon kínaiul, angolul, németül, franciául és még ki tudja, milyen más nyelven. Hol hibádzik az egész? Először is egy csecsemőnek nagyon nincs szüksége a képernyők világára. Másodszorra ezáltal a nyelv és ő közte semmilyen kötelék nem alakul ki.

Hogyan használhatjuk a digitális médiaeszközöket a nyelvtanulásban?

Úgy vélem, kisiskolás korban már el lehet kezdeni ismerkedni a modern módszerekkel a nyelvtanulásban. Érdemes olyan online nyelvórákat keresni, ahol a gyermek más társaival együtt csoportosan tud tanulni. Mindezt érdemes játékos idegen nyelvi feladatlapokkal megtámogatni. A Duolingo és az egyéb applikációk használata ellenőrzött formában egyre érdekesebb lehet számukra. A Youtube-on eléjük tárulhat egy másik világ, ha ismeretterjesztő videókat néznek meg, akár felirattal vagy egy-egy dalt meghallgatnak.

Online vs. személyes óra

Sajnos az elmúlt évek negatív hatással bírtak a személyes nyelvórák létjogosultságára. Aki tehette, átállt online nyelvórákra. Egyfelől a szociális viselkedés, a közösségi élet egyre kevesebb szerepet kapott, ami negatívan befolyásolja a gyerekek fejlődését, másfelől így olyanok is tudnak járni a választott nyelvtanárhoz, akik esetleg messze laknak vagy költözés miatt amúgy váltani kényszerülnének. Különösen gyerekek esetében fontos azonban, hogy néha személyesen is találkozni tudjunk.

A képernyőidő kártékony hatásai

Az Egészségesen felnőni a digitális médiaeszközök korában című könyv világosan leírja, hogyan kellene védelmeznünk és figyelnünk gyermekünk fejlődésére ebben a modern világban, amikor egyes utódok túl korán jutnak elektronikus kütyükhöz. Egyre sűrűbben látjuk, hogy két évesek kezében már telefon van vagy a televízió előtt bambulnak. Tény és való, hogy a kisgyermekek egészséges fejlődéséhez bizonyos korig egyáltalán nem szükséges a képernyő használata.

Hol marad az élő kontakt?

Leginkább az óvodás korosztálynál nagyon fontos, hogy meglegyen az élő kontakt. Az adott idegen nyelvet tudja valakihez kötni, ne egy gép tanítsa. Gyakran a Duolingo vagy a Youtube csak egy eszköz és valljuk be, rendkívül hatékony tud lenni, amennyiben rendeltetésszerűen használják. És mit tehet egy anyuka, aki otthonában szeretné megismertetni gyermekét valamilyen idegen nyelvvel? Például csinálhat belőle egy közös programot, egy baba-mama tevékenységet. Egy dalt hallgatni és a gyermekkel táncolni, együtt mondókázni, verselni, kézműveskedni, mindig nagy öröm. Így egy pozitív érzés társul majd az idegen nyelvhez is.

A GYEREK UTÁLJA A NÉMET NYELVET

Nagyon sokszor hallom gyerektől és felnőttől, hogy nem szereti a német nyelvet. Ez engem mindig elkeserít, mert szerintem egy szerethető, logikus, világos nyelv, amely szabályaival egy áttekinthető rendszert épít fel. Sajnos a saját gyermekem szájából is elhangzott ez a rettegett mondat, amikor kiengedtem a kezemből német nyelvi oktatását. Ekkor döntöttem úgy, hogy létrehozom a Kolibri Schatzkiste nevű termékcsaládot.

Színes képek, gyerekeknek szóló tananyag

Ezeket a német nyelvi oktatási segédanyagokat, gyakorló feladatlapokat úgy szoktam összeállítani, hogy egy kisgyerek számára is élvezhető lehessen. Igyekszem színes illusztrációkkal feldobni. Thomas és Lena, egy testvérpár története alapján megtanulnak bemutatkozni, igét ragozni, megtanulhatják az évszakokat, hónapokat és a hozzájuk kapcsolódó ünnepeket, de még szöveges matematikai feladatok is készültek mindenféle állatos képekkel és rövid történetekkel. 

Gyakoroljunk jókedvűen a nyári szünetben is!

Számomra a legfontosabb, hogy a gyerekek megszeressék a német nyelvet. Ezért úgy állítottam össze a német nyelvű feladatlapokat, hogy a lurkók örömmel forgassák, felkeltse az érdeklődésüket. Így remélhetőleg a nyári gyakorlás nem egy kínszenvedésre emlékeztet majd, hanem pozitív élmény lehet.

Ezen kívül beléphettek a Kolibri Schatzkiste gyereknémet Facebook csoportba, ahol a szülők egymást is támogathatják.

Hogyan tudsz rendelni?

A rendelés folyamata rendkívül egyszerű. A termékek fül alatt találod a gyereknémet kategóriát, ott kiválaszthatod, melyik témakör érdekel. Ha a jövőbeli témák iránt érdeklődsz, írj nyugodtan egy emailt a judit@kolibrinyelvstudio.hu címre!

Meglepetés- esküvő?

Május elején egy kedves esküvőszervező hölgy azzal keresett meg, hogy segítsek neki összeadni egy német párt. Ebben semmi különös nincs, annyiból más a feladat, hogy nem kétnyelvű a ceremónia, hanem egy. Aztán hirtelen jött a csavar: A menyasszony nem tud az esküvőről, mert meglepetés lesz. Természetesen belementem.

Az ,,ifjú pár” immár 25 éve boldogítja egymást, mindenféle papír nélkül. Viszont most, hogy a gyerekek kirepültek a fészekből, a férj úgy gondolta, itt az ideje, hogy összeházasodjanak. Május 27-én mondták ki a boldogító igent a Halászbástya egyik tornyában 6 családtagjuk körében.

Az idő szorított, de a német precizitás miatt a szertartás tökéletes lett. A férjnek konkrét elképzelései voltak, amiben nem tudott dönteni, abban bátran tanácsot kért. Az egész szervezésnek titokban kellett történnie, ezért csak leveleket válthattunk, mivel ő és a kedvese együtt dolgoznak és nyilván együtt is élnek.

A vőlegény annyira bízott magában, hogy csak aznap reggel kérte meg a párja kezét, aki magától értetődően igent mondott. Aznap még mindenféle Budapest túra volt a napirenden, s amikor 17:30- kor ők ketten és a hat családtag kiszálltak a Várnegyedben a kisbuszból, akkor szembesültek vele, hogy igazából egy esküvőre jöttek. Gyorsan kaptak egy-egy szépen nyomtatott kártyát, amin jó kívánságaik álltak, s amelyeket német szokás szerint ők olvastak fel. Senki nem volt kiöltözve, senki nem készült egy esküvőre, mégis az eddigi legszebb, legmeghittebb szertartásom volt. A menyasszony könnyek között mondta ki az igent, nagyon meghatotta, hogy addigi élettársa, immár férje még 25 év után is meg tudta lepni. Mindenki ott volt, aki számított. Valóban, egy házasság boldogságát és sikerét nem feltétlenül az határozza meg, mennyire törekszünk arra, hogy az emberek jól érezzék magukat a mi esküvőnkön, hogy a tökéletesség árnyát kergetjük, hanem a tiszta érzelmek fényében megélhetjük a mi nagy napunkat.

Az ősi romváros és a mai TULUM

Tavaly májusban a Yucatán- félszigeten tett hátizsákos túránk során nem hiányozhatott Tulum sem. Feltett szándékom volt, hogy egy újabb Világörökséget mutassak meg a kisfiamnak, az ősi maja romvárost a tengerparton.

Sajnos ez végül nem sikerült, mivel két nappal előtte egy covid-pozitív esetet találtak a régészeti zóna területén. Én többedszerre látogattam volna el ide, s fontosnak tartottam, hogy a fiam láthasson egy olyan maja várost, amely a strandon helyezkedik el. Ahol az ott lakók már nem feltétlenül harcosok voltak, hanem inkább kereskedők, ezért Tulum természetesen egy kifejezetten jelentős kikötő volt.

Az egyik személyes kedvencem, amikor egy kis boltíven keresztül belépünk a maják birodalmába. Csak egy keskeny alagúton keresztül látjuk a fényt, majd kilépve, mintegy átlépve egy másik világba, elénk tárul a romváros. Miután megtekintettük az amúgy inkább kisebb régészeti területet, akár meg is mártózhatunk. Mindenképpen figyelni kell a napvédelemre, mert a nap égető és forró.

Egy tipp tőlem: Ha a korai órákban érkezel, a körsétád során leülhetsz egy sziklára, meditálhatsz vagy csak behunyod a szemed és hallgatod a hullámok dalát.

Tulum romvárosa 2006-ban

Tulum nagyon megváltozott az elmúlt évek során. Az egykori halászfalu bájából nem sok maradt, egy igazi hippie partyparadicsom lett Playa del Carmenhez hasonlóan. Úgy érzem, hogy Tulum igazi lényét leginkább a romváros tükrözi. Ott még megtaláljuk azt a békét, ami egykori a városra is igaz volt. Nem beszélve arról, hogy a világ egyik legszebb strandja, a Playa Paraíso 900 méterre található.

Tulum hotelzónája és környéke számos látnivalóval várja az ide látogatókat. Ha többet szeretnél megtudni a lehetőségekről, kattints ide! Ebben a cikkben mesélek a cenotékról és a különböző természetvédelmi területekről is.

Érdemesebb a faluban enni, ezért ajánlok most két helyet. Az Estancia Jujeña ugyan nem tipikusan mexikói ételeket kínál, hanem alapjában véve argentín étterem. Viszont életem egyik legfinomabb reggelijét itt fogyasztottam el számos digitális nomád kíséretében, akik délelőtt jól öltözötten videókonferenciákon vesznek részt, délután pedig a közeli strandokon ütik el az idejüket.

A falu egyik híres taqueríája a Taquería Honorio, viszont mi addig kérdezgettük a helyieket, amíg meg nem tudtuk annak a nevét, amelyre ők esküsznek. Ez pedig a gyönyörű Maja Kalendárium terével szemben található kétszintes ház, a Taquería La Riviera Costeña. Fenséges tacók, igazi mexikói gasztronómia. Ha egyébként valahol egy piros kocsit látsz, amely hangosan dudál, a benne ülő férfi valószínűleg nem megőrült, hanem taco árus. A csomagtartóból kínálja a finomabbnál finomabb tacókat.  

Ha a pároddal jársz Tulumban, nem hagyhatjátok ki a romantikus sétát és a Tulum feliratokat, valamint az embernagyságú szobrokat sem. A leghíresebb a Ven a la luz, amely jelenleg már egy elkülönített parkban áll az Ahau Szálloda udvarán, ezért tavallyal ellentétben idén már fizetni kell a megtekintésért és a fényképért.

Egy Tulum felirat a sok közül

Tulum ugyan sajnos sokat veszített vonzerejéből, mégis egy kötelező körnek számít a Yucatán- félszigeten. Helyenként még megleljük a halászfalu egykori egyszerűségét és páratlan hangulatát. Ezért és a romvárosért mindenképpen bakancslistás.

Ha belenéznél egy videóba, amely mutatja a város esti hangulatát, kattintsatok ide!

Mexikóba utaznál, de megakadtál a szervezésben? Utazási tanácsadáson belül egyéni konzultációra is jelentkezhetsz.

El equinoccio de primavera, a tavaszi nap-éj egyenlőség

Most már nálunk is tagadhatatlanul megérkezett a tavasz. Reggel ugyan még kell sapka és sál, viszont egyre többet süt a nap. Március 20- án és 21- én a tavaszi napforduló napján, szélesen tártam karomat a nap felé és kértem, hogy töltsön fel energiájával.

Tudtad, hogy Mexikóban az emberek ilyenkor valamilyen romváros piramisához zarándokolnak, felmennek a piramis tetejére és onnan nyújtózkodnak az ég felé? Mindezt természetesen fehér ruhában, így szívják magukba csillagunk, a nap energiáját.

2016. Teotihuacán, Holdpiramis

Mi évekig jártunk Teotihuacánba március 20-21-én, sőt a többi napfordulón is. Sosem riasztott el a tömeg, mert ilyenkor varázslatos hangulat lengi körbe a romvárosokat. Teotihuacánban a Quetzalcóatl templom előtt ilyenkor indián táncosok mutatják be rituáléjukat, s könyörögnek a nap erejéért.

Teotihuacán, Templo de Quetzalcóatl

2018- ban már közelebb kerestünk hasonló élményeket. Kevesen tudják, de Querétaróban is van egy kis piramis. A Pueblito nevű városrészben, amely szinte külön kis falunak tűnik a városon belül, található az el Cerrito nevű régészeti zóna. Az elmúlt években egyre erősebb figyelmet fordítottak rá, s ennek köszönhetően szépen rendbe tették, valamint komoly ásatásokat végeztek a helyszínen. A hely érdekessége, hogy a piramis tetején egy spanyol lakóház látszik. A hódítók hamar rájöttek, hogy a magasból remekül lehetett figyelni az indiánok mozgását.

El Cerrito, Pueblito, Querétaro

Tudtátok, hogy Chichén Itzá piramisát úgy építették és tervezték, hogy a tavaszi és őszi nap-éjegyenlőség során egy árnyék jelenjen meg, amely egy kígyóra hasonlít, s ami a lépcsőkön halad lefelé?

Idén ugyan nem voltunk piramis közelében, de a kertben jóga közben a nap felé fordítottuk az arcunkat, így próbáltuk meg magunkhoz csalogatni az áhított energiákat.