Az ősi romváros és a mai TULUM

Tavaly májusban a Yucatán- félszigeten tett hátizsákos túránk során nem hiányozhatott Tulum sem. Feltett szándékom volt, hogy egy újabb Világörökséget mutassak meg a kisfiamnak, az ősi maja romvárost a tengerparton.

Sajnos ez végül nem sikerült, mivel két nappal előtte egy covid-pozitív esetet találtak a régészeti zóna területén. Én többedszerre látogattam volna el ide, s fontosnak tartottam, hogy a fiam láthasson egy olyan maja várost, amely a strandon helyezkedik el. Ahol az ott lakók már nem feltétlenül harcosok voltak, hanem inkább kereskedők, ezért Tulum természetesen egy kifejezetten jelentős kikötő volt.

Az egyik személyes kedvencem, amikor egy kis boltíven keresztül belépünk a maják birodalmába. Csak egy keskeny alagúton keresztül látjuk a fényt, majd kilépve, mintegy átlépve egy másik világba, elénk tárul a romváros. Miután megtekintettük az amúgy inkább kisebb régészeti területet, akár meg is mártózhatunk. Mindenképpen figyelni kell a napvédelemre, mert a nap égető és forró.

Egy tipp tőlem: Ha a korai órákban érkezel, a körsétád során leülhetsz egy sziklára, meditálhatsz vagy csak behunyod a szemed és hallgatod a hullámok dalát.

Tulum romvárosa 2006-ban

Tulum nagyon megváltozott az elmúlt évek során. Az egykori halászfalu bájából nem sok maradt, egy igazi hippie partyparadicsom lett Playa del Carmenhez hasonlóan. Úgy érzem, hogy Tulum igazi lényét leginkább a romváros tükrözi. Ott még megtaláljuk azt a békét, ami egykori a városra is igaz volt. Nem beszélve arról, hogy a világ egyik legszebb strandja, a Playa Paraíso 900 méterre található.

Tulum hotelzónája és környéke számos látnivalóval várja az ide látogatókat. Ha többet szeretnél megtudni a lehetőségekről, kattints ide! Ebben a cikkben mesélek a cenotékról és a különböző természetvédelmi területekről is.

Érdemesebb a faluban enni, ezért ajánlok most két helyet. Az Estancia Jujeña ugyan nem tipikusan mexikói ételeket kínál, hanem alapjában véve argentín étterem. Viszont életem egyik legfinomabb reggelijét itt fogyasztottam el számos digitális nomád kíséretében, akik délelőtt jól öltözötten videókonferenciákon vesznek részt, délután pedig a közeli strandokon ütik el az idejüket.

A falu egyik híres taqueríája a Taquería Honorio, viszont mi addig kérdezgettük a helyieket, amíg meg nem tudtuk annak a nevét, amelyre ők esküsznek. Ez pedig a gyönyörű Maja Kalendárium terével szemben található kétszintes ház, a Taquería La Riviera Costeña. Fenséges tacók, igazi mexikói gasztronómia. Ha egyébként valahol egy piros kocsit látsz, amely hangosan dudál, a benne ülő férfi valószínűleg nem megőrült, hanem taco árus. A csomagtartóból kínálja a finomabbnál finomabb tacókat.  

Ha a pároddal jársz Tulumban, nem hagyhatjátok ki a romantikus sétát és a Tulum feliratokat, valamint az embernagyságú szobrokat sem. A leghíresebb a Ven a la luz, amely jelenleg már egy elkülönített parkban áll az Ahau Szálloda udvarán, ezért tavallyal ellentétben idén már fizetni kell a megtekintésért és a fényképért.

Egy Tulum felirat a sok közül

Tulum ugyan sajnos sokat veszített vonzerejéből, mégis egy kötelező körnek számít a Yucatán- félszigeten. Helyenként még megleljük a halászfalu egykori egyszerűségét és páratlan hangulatát. Ezért és a romvárosért mindenképpen bakancslistás.

Ha belenéznél egy videóba, amely mutatja a város esti hangulatát, kattintsatok ide!

Mexikóba utaznál, de megakadtál a szervezésben? Utazási tanácsadáson belül egyéni konzultációra is jelentkezhetsz.

El equinoccio de primavera, a tavaszi nap-éj egyenlőség

Most már nálunk is tagadhatatlanul megérkezett a tavasz. Reggel ugyan még kell sapka és sál, viszont egyre többet süt a nap. Március 20- án és 21- én a tavaszi napforduló napján, szélesen tártam karomat a nap felé és kértem, hogy töltsön fel energiájával.

Tudtad, hogy Mexikóban az emberek ilyenkor valamilyen romváros piramisához zarándokolnak, felmennek a piramis tetejére és onnan nyújtózkodnak az ég felé? Mindezt természetesen fehér ruhában, így szívják magukba csillagunk, a nap energiáját.

2016. Teotihuacán, Holdpiramis

Mi évekig jártunk Teotihuacánba március 20-21-én, sőt a többi napfordulón is. Sosem riasztott el a tömeg, mert ilyenkor varázslatos hangulat lengi körbe a romvárosokat. Teotihuacánban a Quetzalcóatl templom előtt ilyenkor indián táncosok mutatják be rituáléjukat, s könyörögnek a nap erejéért.

Teotihuacán, Templo de Quetzalcóatl

2018- ban már közelebb kerestünk hasonló élményeket. Kevesen tudják, de Querétaróban is van egy kis piramis. A Pueblito nevű városrészben, amely szinte külön kis falunak tűnik a városon belül, található az el Cerrito nevű régészeti zóna. Az elmúlt években egyre erősebb figyelmet fordítottak rá, s ennek köszönhetően szépen rendbe tették, valamint komoly ásatásokat végeztek a helyszínen. A hely érdekessége, hogy a piramis tetején egy spanyol lakóház látszik. A hódítók hamar rájöttek, hogy a magasból remekül lehetett figyelni az indiánok mozgását.

El Cerrito, Pueblito, Querétaro

Tudtátok, hogy Chichén Itzá piramisát úgy építették és tervezték, hogy a tavaszi és őszi nap-éjegyenlőség során egy árnyék jelenjen meg, amely egy kígyóra hasonlít, s ami a lépcsőkön halad lefelé?

Idén ugyan nem voltunk piramis közelében, de a kertben jóga közben a nap felé fordítottuk az arcunkat, így próbáltuk meg magunkhoz csalogatni az áhított energiákat.

TAVALY ILYENKOR … IRÁNY COSTA RICA!

Valahogy a március mindig Costa Ricát juttatja az eszembe. Az első munkahelyi kiküldetésem 2019. március 9- én indult Costa Ricába, tavaly pedig március 12- én repültünk San Joséba. Három éve hála ennek a munkalehetőségnek és a csapatomnak, rengeteg gyönyörű helyet ismertünk meg. Ezek közül szemezgettem 2021- re, hogy azokat mutassam meg a fiamnak, amelyek tényleg kivételesek. És természetesen a bakancslista nálunk mindig csak bővül, így alkalmunk nyílt arra, hogy számomra szintén szűz terepeket felfedezhessünk. Több hétnyi utazás és barátok meglátogatása után tettük át a székhelyünket Mexikóba, ahol már várt a munka, valamint a család.

Costa Rica számomra mindig a nyugalmat jelentette. A természet varázsát, az állatok, növények sokaságát. Arra törekedtünk, hogy olyan helyekre jussunk el, ahol érdekes faunát és flórát láthatunk, kikapcsolódhatunk, ugyanakkor aktívan pihenhetünk is.

Mexikó egy óriási ország, s túlzás nélkül állíthatom, hogy mindene megvan: vulkánok, tenger, hegyek, városok, romvárosok. Costa Ricában szintén mindez fellelhető, viszont egy jóval kisebb területen. Nehezen tudnék választani, melyik látnivaló a kedvencem. A vulkánlátogatások közül mindegyik fantasztikus, ugyanakkor mindegyik más miatt varázslatos. A tengerpart esetében ugyanez a helyzet.

Amikor valaki megkér, hogy adjak tanácsot az útiterv kidolgozásában, először mindig megnézzük az utazás időtartamát, valamint hogy mikor szeretne utazni. Ez azért fontos, mert az esős, illetve száraz időszak befolyásolhatja a tervezett programokat. Ha az illetőnek van egy bakancslistája, megnézzük, hogyan érdemes kipipálni a tételeket, s hogy mennyit érdemes bevállalni vagy esetleg hozzátenni még valami kihagyhatatlant a környéken. Amikor ilyen messzire utazunk, hajlamosak vagyunk túl sokra vágyni, minél több úticélt belesűríteni, de nem érdemes. Amit a tapasztalt tanácsadó ilyenkor tesz, hogy a térkép segítségével leköveti az útvonalat és ismerve a helyi közlekedést, kiszámolja, mi fér ténylegesen bele.

Bevallom, a tavalyi körutazásunkat sokszor újra kellett terveznem olyan kérdések miatt, mint például útitársunk nem kapott szabadságot az első napra, a repülőtársaság törölte és átrakta a járatunkat. Ilyenkor borul minden, hiszen a különböző nemzeti parkoknak máskor van a szünnapjuk. Viszont ez ennek a munkának a szépsége is.

Látva a jelenlegi helyzetet, nagyon örülök, hogy tavaly elindultunk. Nem volt egyszerű, stresszel teli időszak volt az indulás előtti hét, ugyanakkor sajnos meg kell szoknunk azt, hogy ha utazni akarunk, semmi se tudja elvenni a kedvünket. Be kell rendezkednünk arra a világra, hogy ez nem lesz már könnyebb, sajnos mindig bekövetkezhet valami, amitől félünk, például karantén érkezéskor vagy visszaérkezéskor. A mi választásunk, hogy ennek ellenére utazunk-e vagy inkább maradunk. Mi mindenképpen az utazásra voksolunk!

Holbox

Nagyon sokat hallottunk már Holbox szépségéről, ezért régóta bakancslistánkon szerepelt. Megint csak Ildi barátnőmnek köszönhetően sikerült tavaly eljutnunk. Méridából indultunk autóval, Chiquiláig kb. 3 órát vett igénybe az út, ami viszonylag nyugodtan telt, csak egy kígyó merészkedett át előttünk keresztbe.

Chiquilá az utolsó szárazföldi falu, amely fogadja a szigetre utazókat, hiszen innen indul a komp. Ezért a település profiljába beletartoznak az őrzött parkolók, ahol le lehet tenni az autót, mert Holbox szigetén csak külön engedéllyel közlekedhetnek gépjárművek. Talán már ez is hozzájárul egy kicsit ahhoz az érzéshez, hogy a tengeren átkelve egy másik világba csöppenünk majd.

És tényleg. A kompállomásnál golfkocsik várják a turistákat. Ez a helyi taxi és közlekedési eszköz, természetesen a kerékpáron kívül, amelyet rengeteg helyen lehet bérelni. A szigeten csak földút van, ami egyfelől hangulatos, másfelől viszont esős időben elég sáros tud lenni. A sziget bájához hozzátartoznak a házak falait díszítő festmények, a gyönyörű tenger, az esti izgés- mozgás és a legváratlanabb helyen felbukkanó állatok. Én, aki 2021- ben skorpiómágnesként működtem, ezúttal sem úszhattam meg a találkozót, de ennél sokkal izgalmasabb és talán kellemesebb volt, amikor a bungalónk előtti úszómedence körül sétálgatott egy mosómedve.  

A híres golfkocsik Szép falfestések

Látogatásunk alatt a tenger mindvégig világos színben ragyogott, a karib- térséget megkeserítő tengeri fű szintén jóval kevesebb ezen a részen. Mivel a víz mindenhol sekély és alig vannak hullámok, bátran ajánlom kisgyermekes családok figyelmébe. Holbox talán legszebb pontja Punta Mosquito. Érdemes sétálni odáig vagy egy darabig biciklivel menni, majd gyalog folytatni. Viszont mivel utazók vagyunk és nem csak egyszerű turisták, kérlek, tartsd tiszteletben ennek a helynek a határait! Csak addig menj, amíg engedik a táblák, utána ugyanis különböző állatok szentélyeire jutsz, ahol őket megzavarhatod, s ezért természetvédelmi területnek minősülnek. Hogy mitől olyan különleges ez a hely? A homokdűnéken hosszan lehet sétálni a tenger kellős- közepén. Amennyiben az élővilág is érdekel, érdemes túravezetőknél érdeklődni.

Ha a pihenés mellett szeretnél az élővilággal is ismerkedni, szívből ajánlom a bioluminiscencia élményt. Késő este indulnak a túrák, a Hold állásától függ, hogy pontosan hány órakor. A gyakorlott vezetők bővebben mesélnek a jelenségről, melynek során többek között a planktonok jelenléte a tengerben olyan kémiai folyamatokat indít el, hogy fényt adnak a tengervíznek, így éjszaka is ragyog és fényes. A legjobb hónap a megfigyelésre május, de március és november között mindig garantált ez a fantasztikus élmény, mivel a víz hőmérséklete ilyenkor magasabb. Holbox élővilága nagyon gazdag. Teljesen normális, hogy vacsora közben az asztalod mellett mászkálnak a leguánok, de ha ennél többre vágysz, megismerkedhetsz a cetcápával is. Nyáron különböző kirándulások keretein belül lehet őket megfigyelni. Én személy szerint megfigyelés- párti vagyok, bár tudom, mekkora élmény úszni az állatokkal, mégis úgy érzem jól magam, ha a látogatásommal nem vagyok hatással az élővilágra.

Ha esetleg más reggelire vágysz, mint amit a szálloda vagy az éttermek kínálnak, elmehetsz a helyi piacra is, ahol alacsony büdzséből szintén jókat lehet enni.

Holbox egy parányi paradicsom ezen a világon. Kiválóan alkalmas arra, hogy kipihenjük magunkat, elmélkedjünk és lelassuljunk egy kicsit. Ha alig várod, hogy felfedezhesd Mexikó csodálatos tájait és egy kis iránymutatást szeretnél, kattints ide! Valamint iratkozz fel a hírlevélre, hogy az aktuális információk eljuthassanak hozzád.  

Holbox strandja Vacsoravendég Punta Mosquito

Mérida – Chayanne nyomában

Amikor 2006- ban először Mexikóba költöztem, egy hónapos cancúni tartózkodás után Méridába költöztem, hiszen ott végeztem a szakmai gyakorlatomat az UADY egyetemen. Rendszeresen jártam a romvárosokat a közelben és távolabb is, valamint látogattam az INAH, azaz a régészeti intézet eseményeit. Így például 2007- ben, amikor végleg visszaköltöztem, igaz, már nem Méridába, de még egy darabig ingáztam, itt vehettem részt a maja régészet konferenciáján is.

Mérida, a fehér város, ahogyan mindenki hívja, egyszerű szépségével mindig elvarázsolt. Mivel ez volt mexikói életem első jelentős állomása, fontosnak tartottam, hogy a kisfiam megismerje. Pont kapóra jött, hogy neki éppen Chayanne egyik száma lett a kedvence, amelynek videóklipjét teljes mértékben Méridában forgatták. Így 2021- ben nem volt más választásunk, mint bejárni a várost, hogy megtaláljuk az összes helyszínt.

Mérida

Az első ilyen színtér a Monumento a la Patria volt, ami bevallom, mindig elvarázsolt. Már maga a sugárút, amelynek közepén fekszik, tele van impozáns épületekkel, majd egy körforgalom közepén kiemelkedik ez a hatalmas szoboregyüttes.

Monumento a la Patria

Meglepő, hogy a szobrász, Rómulo Rozo kolumbiai születésű volt, viszont életének jelentős részét Mexikóban töltötte és Méridában hunyt el. Szintén érdekes, hogyan kapcsolódik az öreg kontinenshez. Első felesége ugyanis csehszlovák volt, a második viszont már helyi, azaz yukaték. Mérida egyik legszimbolikusabb emlékművéről van szó, s mivel borzasztóan részletgazdag, a munkálatok 11 évig tartottak. 300 figurán keresztül meséli el Mexikó történetét a hódítás előtti korszaktól a XX. századig. Megjelenik a maja szimbolika és Mexikó 32 állama is.  

Monumento a la Patria

Utána a Régi Vasútállomás került napirendre, ami annyira nem is tűnik réginek, hiszen gyönyörűen fel lett újítva. 2020- ban ünnepelte századik születésnapját, ugyanis 1920. szeptember 15- én nyitotta meg kapuit, ami mint tudjuk, a függetlenség napjának előestéje. Manapság ugyan nincs kimondott személyszállítás vonaton Mexikóban, de ez nem mindig volt így. Régen itt találkozott a yukaték társadalom apraja- nagyja, hiszen ahhoz, hogy bejussanak az ország belsejébe, vonatra kellett szállniuk. Jelenleg Yucatán állam Művészeti iskolája kapott helyet ebben a csodaszép épületben, ahol tánc- , színház- , zenei és egyéb művészeti képzésben részesülhetnek az itt tanulók.

Antigua Estación de Ferrocarriles

Felkerestük  azt az utcát is, ahol Chayanne és a tánckar táncol. Ez a Santa Isabel parányi kis kápolnája előtti utcarész. Ez a városnegyed különösen tradícionális, az itt található park népszerű és biztonságos.

San Sebastián városnegyed

Szerintem ha valaki szereti a városi turizmust, Mérida biztosan elnyeri a tetszését. Rengeteg más látnivalóval is büszkélkedhet. Ilyen például Amerika egyik legősibb katedrálisa. Ennyi szépség között még az is megbocsátható, hogy az éghajlat talán itt a legelviselhetetlenebb egy európai számára, mert borzasztóan meleg van és szinte éget a nap. Ugyanakkor ha egy kis felfrissülésre vágyunk, innen akár egy cenote túrra is elmehetünk.

Ez az élmény nem jöhetett volna létre Ildi barátnőnk támogatása nélkül, aki szívesen fogadott minket otthonában. Köszönjük, Ildi!