Tenerife TOP 6 látnivalói

1. MASCA

Számomra az egyik legszebb hely volt. Idilli nyugalom a hegyek között. Mivel a Teno-hegység közepén fekszik, kicsit hasonlít a perui Machu Picchu-ra. Arra viszont fel kell készülni, hogy az odavezető út kalandosra sikerülhet, mivel nagyon keskeny és kanyargós, ennek ellenére kétirányú. Például amikor mi ereszkedtünk le a völgybe, az egyik kanyarban két nagy turistabusz és egy mentő jött szembe. Nem jutottunk túl gyorsan tovább a kérdéses szakaszon, de nagyon megérte. A falu bejáratánál van egy bronzszobor az egykori polgármesterről, José Pérez Gonzálezről, aki elindította a települést a turizmus útján. A helyi legenda szerint, annak, aki megfogja az orrát, jó szerencséje lesz. Innen indul egy túraútvonal egészen a partig, aki ilyen jellegű kihívásra vágyik, szintén szeretni fogja Mascát. A guanche nevű étterem közelében egy helyi földműves árulja isteni finom papajáját, amelyet „konyhakészre” készít, hogy csak ki kelljen kanalazni a gyümölcsöt.

2. Teide vulkán

Engem mindig is vonzottak a vulkánok. Eddig a legkülönbözőbbeket ismerhettem meg, mindenhol mást figyelhettem meg. A Teide nyugvó óriásként magasodik Tenerifén, lábainál megszilárdult lávakőzetek emlékeztetnek arra, hogy az elemi erő csak szunnyad. A Teide csúcsa, amelyet egy speciális engedéllyel lehet elérni, 3715 méterével Spanyolország és az Atlanti-óceán legmagasabb pontja, valamint két hawaii vulkán után a harmadik legnagyobb a földön. Mindenképpen megéri ellátogatni valamelyik hozzá tartozó parkba, sőt a felvonóval 3555 méter magasra fel lehet jutni, tehát a csúcstól alig választ el valamennyi, mégis aki nekivág a maradék távolságnak, idővel és időjárási szélsőségekkel kell számolnia.

3. Los Cristianos, Costa Adeje

Ha Tenerife, akkor strand. A jó hír az, hogy rengeteg gyönyörű strand közül választhatunk, de ha valaki már unja a napozást, könnyen találhat magának más elfoglaltságot és kirándulóhelyet. Tenerifén viszonylag állandó a hőmérséklet, csak a téli hónapokban hűl egy kicsit a levegő. Ami érdekes, hogy a 25 fok nagyon melegnek érződik és a nap perzsel. Az óceán állandó hőmérséklete 21 és 23 fok között váltakozik. Los Cristianosban kedden és vasárnap van piac, érdemes kilátogatni, jó áron mindenfélét lehet kapni, akár emléktárgyakat is. Ha megtetszik valami, ne halogassátok a vásárlást, ugyanis hétközben nem minden árus ugyanaz, mint hétvégén. Ha szeretnétek kicsit jobban felkészülni akár spanyol nyelven, figyelmetekbe ajánlom az ÉLETREVALÓ SPANYOL témához kapcsolódó munkafüzeteit. Elég egy email és szívesen adunk további információkat. Costa Adeje egyik legszebb és legnépszerűbb strandja a Duque. Közvetlen közelében egy mélygarázsban lehet megállni, néhány perc sétával elérhető a part. Bevásárló központok, kávézók, fagyizók teszik teljessé a hangulatot.

4. Loro Parque

Ez az állatpark a család egyik nagy kedvencévé vált. Talán a három legtöbbet látogatott műsor a kardszárnyú delfinek, a palackorrú delfinek és a fókák show-ja. Minden esetben nagyon látványos, dramaturgiailag tökéletesen felépített számokról van szó szuper zenei aláfestéssel. Vigyázat! A Splash zone, néha nem csak a megjelölt helyeken érvényes, mi azon kívül is kaptunk egy adag vizet, de ez nyilván teljesen elfogadható. A kardszárnyú delfinek közül közelebbről megismerhettük Morgan történetét, akit a holland partoknál találtak még kölyökként. Két opció állt előtte: az eutanázia vagy valamilyen parkban elhelyezés. Mivel alig van ilyen jellegű park, ahol van lehetőség kardszárnyú delfinek tartására, a Loro Parque bizonyult az egyetlen esélyének. Amikor beköltözött, az idomítások alatt kiderült, hogy süket, így vele fényjelekkel kommunikálnak. A Loro Parque azért is szuper, mert környezettudatos nevelést folytatnak, valamint megtekinthetőek kívülről a fiókakeltetők, ahol a különböző növekedési stádiumban lévő állatokat látni.

5. LOS GIGANTES

Tenerife egyik legszimbolikusabb helye a Teide mellett. Méltán hívják az Óriásoknak, hiszen a 300 és 600 méter magasság közötti sziklafal óriásként emelkedik az óceán fölé. Remek fényképeket lehet készíteni az erre kialakított kreatív helyszínek segítségével. Érdemes naplemente környékén érkezni és az egyik kávézóból, teraszról figyelni, ahogyan alábukik a nap. Egy olyan pillanat, amikor nem csak a test, de a lélek is megpihen egy kicsit. A település szélén található egy népszerű természetes medence, ahol kicsit védettebben, melegebb vízben lehet fürdőzni, viszont nagy hullámok esetén inkább ellenjavallott. Megközelítése Mascahoz hasonló, bár nem annyira keskeny az út, viszont pont annyira kanyargós. Ugyanakkor mindenképpen megéri meglátogatni valamelyik kilátót, s gyönyörködni a kilátásban.

6. SAN CRISTÓBAL DE LA LAGUNA ÉS A TUDOMÁNYOS ÉS CSILLAGÁSZATI MÚZEUM

San Cristóbal de la Laguna színes kis házaival és kávézóival könnyed sétára invitálja az ide látogatókat. Mivel Észak- Tenerifén található, itt néhány fokkal hűvösebb van, eshet és a szél is erősebben fúj. 1999-ben Unesco Világörökség részévé nyilvánították mint az egyetlen koloniális stílusú várost, amelyet nem vesz körbe fal. Egyetemi város, itt található a Kanári- szigeteki Asztrofizikai Intézet is. Ennek kapcsán kerestük fel a Tudományos és Csillagászati Múzeumot, ami egy kicsit az itthoni Csodák Palotájára emlékeztet. A planetárium mellett interaktív kiállítás várja főként a gyermekeket, számos dolgot kipróbálhatnak, megérinthetnek, de nagyon érdekes a vulkánokról szóló bemutató is. Az épületen belül szoktak nyári táborokat és születésnapokat szervezni. Ha érdekel, milyen kisgyerekkel Tenerifére utazni, ajánlom figyelmetekbe legutóbbi cikkemet. A múzeum teraszán található egy napóra és egy hatalmas rádiótávcső, míg a háttérben az óceán nyúlik a messzeségbe. Ilyenkor jó megállni egy pillanatra és megérezni, milyen aprók vagyunk mi, emberek, csak egy-egy homokszem a világegyetem gépezetében.

További képekért és egyéb érdekességekért kövessétek Facebook oldalamat is!

Tenerifei élmények – Repülős utazás kisbabával

Kicsit talán szokatlan időpontot választottunk nyaralásunkra, de mivel Tenerife tökéletes választás akkor is, amikor nálunk még hűvösebb van, egy percig nem gondolkoztunk, hogy belevágjunk-e már május elején. Nem mellékesen, ilyenkor a repülőjegyek és szállásárak  sem terhelik meg annyira a pénztárcánkat. A sziget híres arról, hogy a téli hónapokban sem hűl a levegő 20 fok alá, valamint az óceán hőmérséklete szintén nagyrészt állandó, 21-23 fok között variálódik.

Mivel kisebbik fiúnk akkor még csak 11 hónapos volt, nem fix programmal indultunk el, hanem inkább programjavaslatokkal, amikből rugalmasan tudtunk szemezgetni. Volt, ami végül kimaradt, volt, amire jó lett volna még időt szánni, de mindenesetre elmondhatjuk, hogy a nyaralás jól sikerült. Fontos volt számunkra, hogy olyan szállásunk legyen, ahol van reggeli és a déli részen legyen, hiszen északon pár fokkal hűvösebb van és eshet is. Mi kimondottan napsütésre és melegre vágytunk. Ez alapján a Los Cristianosban található Beverly Hills Suites vendégszeretét élveztük. Ezt ténylegesen állíthatom: mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, a reggeli kiadós és finom, valamint az apartmanunk remekül kiszolgálta a családunk igényeit.

Kisbabával repülni általában lélekpróbáló és idegborzoló feladat, de igazán nem lehet okunk a panaszra. Az odafelé út jóval megterhelőbb volt, délután egy órakor indult volna a gép, de mivel aznap már nem az első járat volt, addigra összeszedett egy kis késést, amit később sem tudott behozni. Hiába kapkodtak a beszállítással, várnunk kellett a kifutópályán, mire fel tudtunk szállni. Így az 5 és fél óra út tényleg örökkévalóságnak tűnhet. Igazság szerint a babák elég jól bírták, mi például ekkorra időzítettük az egyik alvás időpontját, kétszer evett és egyéb foglalkoztató játékokat vittünk magunkkal a fedélzetre. Annak ellenére, hogy kevés poggyásszal repültünk, erre tartalékoltunk helyet, mert például egy matató táska bármikor bevethető és huzamosabb ideig lefoglalja a gyermeket. A landolást felnőtt, gyerek, mindenki megsínylette, én napokig süketnek éreztem magam.

A visszafelé út sokkal kényelmesebbnek bizonyult annak ellenére, hogy hajnalban indultunk. Los Cristianos kb. 15 percre található a déli repülőtértől, így nem kellett feleslegesen kapkodni. A spanyolok földi személyzetének teljes mértékben jár az elismerés, mert az egész ellenőrzés gyorsan, hatékonyan folyt, nem voltak felesleges fennakadások. Budapesten, odafelé, ugyanez kissé akadályokba ütközött, amikor a bébiételek beakadták az ellenőrzésen. A különböző boltokban vásárolt, előre csomagolt, lezárt bébiételeket egy külön gépbe helyezték és amelyik még ott is beriasztott, azt kinyitották, mintát vettek belőle, majd továbbengedték. A szigeten működnek az itthon megszokott áruházak, ha nem is ugyanaz a kínálat, a minőség hasonló. Én annyi bébiételt vittem, hogy az utat és még kb. 24 órát le tudjak fedni vele, hogy ne rögtön első este kelljen elrohanni a boltba vásárolni. Tenerifén a beszállítás szintén nagyon profin zajlott, időben indultunk, fél órával korábban landoltunk. Az egyik spanyol légi utaskísérő adott egy tippet, hogyan tartsam a babát landoláskor, hogy ne fájjon annyira a füle. E szerint magam felé kell fordítani, ő a mellkasomra borul és én is a fejére tudom hajtani a fejemet. A kapitány landolási technikáját szintén dicséri, de tényleg egy hang nem hagyta el a torkát lefelé menet, sőt elaludt az ölemben.  Jó, ha tudjátok, hogy noha a babát nem illeti külön poggyász, egy 5 kg-os pelenkázótáskát vihet magával a fedélzetre, illetve további egy vagy két (légi társasága válogatja) egyéb felszerelés szállítása ingyen megilleti. Ilyen például az összecsukható babakocsi. Kisgyerekes családok esetében a vízzel sem bánnak olyan szigorúan, Tenerifén semmit nem szóltak, pedig volt nálunk gyümölcslétől elkezdve vízen át a bébiételig minden. Egyébként talán a csecsemők fejlődésének legrosszabb időszakában repültünk először és ilyen messzire. Az aktív mászás és a járás közötti állapot nem kedvez az egyhelyben ülésnek, viszont vigaszként mondható, hogy nyilván fárasztó egy ilyen repülőút, de nem kivitelezhetetlen. Ugyanakkor jó, ha több bevethető családtag van, édesapa, illetve nagyobb testvér is kiveheti a részét a feladatokból, akkor sokkal gördülékenyebben mennek a dolgok.

A szigeten autót béreltünk, mivel tudtuk, hogy szeretnénk szabadon közlekedni. Arról, hogy merre jártunk, a következő blogcikkben olvashattok. Addig is látogassatok el a Facebook oldalamra, ahová már néhány fénykép felkerült és folyamatosan bővülni fog további élményekkel.

ELEKTRONIKUS KÜTYÜK A NYELVTANULÁSBAN

El kell fogadnunk a tényt, hogy a gyermekeink már máshogyan nőnek fel. Az ő generációjuk sokkal nagyobb biztonsággal kezeli azokat az elektronikus kütyüket, amivel kapcsolatban nekünk akár ellenérzésünk is lehet. Talán joggal, később erről szintén említést teszek majd. A kérdés az, hogy ha már együtt kell élnünk az okostelefonnal és a számítógéppel, hogyan tudjuk a használatunkba hajtani ezeket a készülékeket például a nyelvtanulás területén vagy akár online nyelvórák keretein belül.

Csecsemő, 7 DVD 7 nyelv, juhu!

Évekkel ezelőtt a Guadalajarában megrendezésre kerülő könyvvásáron leszólított egy fickó. Próbálta rám sózni a 7 DVD 7 nyelv megtanulása című csomagot, amelyet kifejezetten csecsemőknek találtak ki. Azaz a még ülni sem tudó baba napi szinten 7×10 percet, összesen 70 percet töltsön a tévé előtt, s tanuljon kínaiul, angolul, németül, franciául és még ki tudja, milyen más nyelven. Hol hibádzik az egész? Először is egy csecsemőnek nagyon nincs szüksége a képernyők világára. Másodszorra ezáltal a nyelv és ő közte semmilyen kötelék nem alakul ki.

Hogyan használhatjuk a digitális médiaeszközöket a nyelvtanulásban?

Úgy vélem, kisiskolás korban már el lehet kezdeni ismerkedni a modern módszerekkel a nyelvtanulásban. Érdemes olyan online nyelvórákat keresni, ahol a gyermek más társaival együtt csoportosan tud tanulni. Mindezt érdemes játékos idegen nyelvi feladatlapokkal megtámogatni. A Duolingo és az egyéb applikációk használata ellenőrzött formában egyre érdekesebb lehet számukra. A Youtube-on eléjük tárulhat egy másik világ, ha ismeretterjesztő videókat néznek meg, akár felirattal vagy egy-egy dalt meghallgatnak.

Online vs. személyes óra

Sajnos az elmúlt évek negatív hatással bírtak a személyes nyelvórák létjogosultságára. Aki tehette, átállt online nyelvórákra. Egyfelől a szociális viselkedés, a közösségi élet egyre kevesebb szerepet kapott, ami negatívan befolyásolja a gyerekek fejlődését, másfelől így olyanok is tudnak járni a választott nyelvtanárhoz, akik esetleg messze laknak vagy költözés miatt amúgy váltani kényszerülnének. Különösen gyerekek esetében fontos azonban, hogy néha személyesen is találkozni tudjunk.

A képernyőidő kártékony hatásai

Az Egészségesen felnőni a digitális médiaeszközök korában című könyv világosan leírja, hogyan kellene védelmeznünk és figyelnünk gyermekünk fejlődésére ebben a modern világban, amikor egyes utódok túl korán jutnak elektronikus kütyükhöz. Egyre sűrűbben látjuk, hogy két évesek kezében már telefon van vagy a televízió előtt bambulnak. Tény és való, hogy a kisgyermekek egészséges fejlődéséhez bizonyos korig egyáltalán nem szükséges a képernyő használata.

Hol marad az élő kontakt?

Leginkább az óvodás korosztálynál nagyon fontos, hogy meglegyen az élő kontakt. Az adott idegen nyelvet tudja valakihez kötni, ne egy gép tanítsa. Gyakran a Duolingo vagy a Youtube csak egy eszköz és valljuk be, rendkívül hatékony tud lenni, amennyiben rendeltetésszerűen használják. És mit tehet egy anyuka, aki otthonában szeretné megismertetni gyermekét valamilyen idegen nyelvvel? Például csinálhat belőle egy közös programot, egy baba-mama tevékenységet. Egy dalt hallgatni és a gyermekkel táncolni, együtt mondókázni, verselni, kézműveskedni, mindig nagy öröm. Így egy pozitív érzés társul majd az idegen nyelvhez is.

A GYEREK UTÁLJA A NÉMET NYELVET

Nagyon sokszor hallom gyerektől és felnőttől, hogy nem szereti a német nyelvet. Ez engem mindig elkeserít, mert szerintem egy szerethető, logikus, világos nyelv, amely szabályaival egy áttekinthető rendszert épít fel. Sajnos a saját gyermekem szájából is elhangzott ez a rettegett mondat, amikor kiengedtem a kezemből német nyelvi oktatását. Ekkor döntöttem úgy, hogy létrehozom a Kolibri Schatzkiste nevű termékcsaládot.

Színes képek, gyerekeknek szóló tananyag

Ezeket a német nyelvi oktatási segédanyagokat, gyakorló feladatlapokat úgy szoktam összeállítani, hogy egy kisgyerek számára is élvezhető lehessen. Igyekszem színes illusztrációkkal feldobni. Thomas és Lena, egy testvérpár története alapján megtanulnak bemutatkozni, igét ragozni, megtanulhatják az évszakokat, hónapokat és a hozzájuk kapcsolódó ünnepeket, de még szöveges matematikai feladatok is készültek mindenféle állatos képekkel és rövid történetekkel. 

Gyakoroljunk jókedvűen a nyári szünetben is!

Számomra a legfontosabb, hogy a gyerekek megszeressék a német nyelvet. Ezért úgy állítottam össze a német nyelvű feladatlapokat, hogy a lurkók örömmel forgassák, felkeltse az érdeklődésüket. Így remélhetőleg a nyári gyakorlás nem egy kínszenvedésre emlékeztet majd, hanem pozitív élmény lehet.

Ezen kívül beléphettek a Kolibri Schatzkiste gyereknémet Facebook csoportba, ahol a szülők egymást is támogathatják.

Hogyan tudsz rendelni?

A rendelés folyamata rendkívül egyszerű. A termékek fül alatt találod a gyereknémet kategóriát, ott kiválaszthatod, melyik témakör érdekel. Ha a jövőbeli témák iránt érdeklődsz, írj nyugodtan egy emailt a judit@kolibrinyelvstudio.hu címre!

Meglepetés- esküvő?

Május elején egy kedves esküvőszervező hölgy azzal keresett meg, hogy segítsek neki összeadni egy német párt. Ebben semmi különös nincs, annyiból más a feladat, hogy nem kétnyelvű a ceremónia, hanem egy. Aztán hirtelen jött a csavar: A menyasszony nem tud az esküvőről, mert meglepetés lesz. Természetesen belementem.

Az ,,ifjú pár” immár 25 éve boldogítja egymást, mindenféle papír nélkül. Viszont most, hogy a gyerekek kirepültek a fészekből, a férj úgy gondolta, itt az ideje, hogy összeházasodjanak. Május 27-én mondták ki a boldogító igent a Halászbástya egyik tornyában 6 családtagjuk körében.

Az idő szorított, de a német precizitás miatt a szertartás tökéletes lett. A férjnek konkrét elképzelései voltak, amiben nem tudott dönteni, abban bátran tanácsot kért. Az egész szervezésnek titokban kellett történnie, ezért csak leveleket válthattunk, mivel ő és a kedvese együtt dolgoznak és nyilván együtt is élnek.

A vőlegény annyira bízott magában, hogy csak aznap reggel kérte meg a párja kezét, aki magától értetődően igent mondott. Aznap még mindenféle Budapest túra volt a napirenden, s amikor 17:30- kor ők ketten és a hat családtag kiszálltak a Várnegyedben a kisbuszból, akkor szembesültek vele, hogy igazából egy esküvőre jöttek. Gyorsan kaptak egy-egy szépen nyomtatott kártyát, amin jó kívánságaik álltak, s amelyeket német szokás szerint ők olvastak fel. Senki nem volt kiöltözve, senki nem készült egy esküvőre, mégis az eddigi legszebb, legmeghittebb szertartásom volt. A menyasszony könnyek között mondta ki az igent, nagyon meghatotta, hogy addigi élettársa, immár férje még 25 év után is meg tudta lepni. Mindenki ott volt, aki számított. Valóban, egy házasság boldogságát és sikerét nem feltétlenül az határozza meg, mennyire törekszünk arra, hogy az emberek jól érezzék magukat a mi esküvőnkön, hogy a tökéletesség árnyát kergetjük, hanem a tiszta érzelmek fényében megélhetjük a mi nagy napunkat.