Holbox

Nagyon sokat hallottunk már Holbox szépségéről, ezért régóta bakancslistánkon szerepelt. Megint csak Ildi barátnőmnek köszönhetően sikerült tavaly eljutnunk. Méridából indultunk autóval, Chiquiláig kb. 3 órát vett igénybe az út, ami viszonylag nyugodtan telt, csak egy kígyó merészkedett át előttünk keresztbe.

Chiquilá az utolsó szárazföldi falu, amely fogadja a szigetre utazókat, hiszen innen indul a komp. Ezért a település profiljába beletartoznak az őrzött parkolók, ahol le lehet tenni az autót, mert Holbox szigetén csak külön engedéllyel közlekedhetnek gépjárművek. Talán már ez is hozzájárul egy kicsit ahhoz az érzéshez, hogy a tengeren átkelve egy másik világba csöppenünk majd.

És tényleg. A kompállomásnál golfkocsik várják a turistákat. Ez a helyi taxi és közlekedési eszköz, természetesen a kerékpáron kívül, amelyet rengeteg helyen lehet bérelni. A szigeten csak földút van, ami egyfelől hangulatos, másfelől viszont esős időben elég sáros tud lenni. A sziget bájához hozzátartoznak a házak falait díszítő festmények, a gyönyörű tenger, az esti izgés- mozgás és a legváratlanabb helyen felbukkanó állatok. Én, aki 2021- ben skorpiómágnesként működtem, ezúttal sem úszhattam meg a találkozót, de ennél sokkal izgalmasabb és talán kellemesebb volt, amikor a bungalónk előtti úszómedence körül sétálgatott egy mosómedve.  

A híres golfkocsik Szép falfestések

Látogatásunk alatt a tenger mindvégig világos színben ragyogott, a karib- térséget megkeserítő tengeri fű szintén jóval kevesebb ezen a részen. Mivel a víz mindenhol sekély és alig vannak hullámok, bátran ajánlom kisgyermekes családok figyelmébe. Holbox talán legszebb pontja Punta Mosquito. Érdemes sétálni odáig vagy egy darabig biciklivel menni, majd gyalog folytatni. Viszont mivel utazók vagyunk és nem csak egyszerű turisták, kérlek, tartsd tiszteletben ennek a helynek a határait! Csak addig menj, amíg engedik a táblák, utána ugyanis különböző állatok szentélyeire jutsz, ahol őket megzavarhatod, s ezért természetvédelmi területnek minősülnek. Hogy mitől olyan különleges ez a hely? A homokdűnéken hosszan lehet sétálni a tenger kellős- közepén. Amennyiben az élővilág is érdekel, érdemes túravezetőknél érdeklődni.

Ha a pihenés mellett szeretnél az élővilággal is ismerkedni, szívből ajánlom a bioluminiscencia élményt. Késő este indulnak a túrák, a Hold állásától függ, hogy pontosan hány órakor. A gyakorlott vezetők bővebben mesélnek a jelenségről, melynek során többek között a planktonok jelenléte a tengerben olyan kémiai folyamatokat indít el, hogy fényt adnak a tengervíznek, így éjszaka is ragyog és fényes. A legjobb hónap a megfigyelésre május, de március és november között mindig garantált ez a fantasztikus élmény, mivel a víz hőmérséklete ilyenkor magasabb. Holbox élővilága nagyon gazdag. Teljesen normális, hogy vacsora közben az asztalod mellett mászkálnak a leguánok, de ha ennél többre vágysz, megismerkedhetsz a cetcápával is. Nyáron különböző kirándulások keretein belül lehet őket megfigyelni. Én személy szerint megfigyelés- párti vagyok, bár tudom, mekkora élmény úszni az állatokkal, mégis úgy érzem jól magam, ha a látogatásommal nem vagyok hatással az élővilágra.

Ha esetleg más reggelire vágysz, mint amit a szálloda vagy az éttermek kínálnak, elmehetsz a helyi piacra is, ahol alacsony büdzséből szintén jókat lehet enni.

Holbox egy parányi paradicsom ezen a világon. Kiválóan alkalmas arra, hogy kipihenjük magunkat, elmélkedjünk és lelassuljunk egy kicsit. Ha alig várod, hogy felfedezhesd Mexikó csodálatos tájait és egy kis iránymutatást szeretnél, kattints ide! Valamint iratkozz fel a hírlevélre, hogy az aktuális információk eljuthassanak hozzád.  

Holbox strandja Vacsoravendég Punta Mosquito