Az ősi romváros és a mai TULUM

Tavaly májusban a Yucatán- félszigeten tett hátizsákos túránk során nem hiányozhatott Tulum sem. Feltett szándékom volt, hogy egy újabb Világörökséget mutassak meg a kisfiamnak, az ősi maja romvárost a tengerparton.

Sajnos ez végül nem sikerült, mivel két nappal előtte egy covid-pozitív esetet találtak a régészeti zóna területén. Én többedszerre látogattam volna el ide, s fontosnak tartottam, hogy a fiam láthasson egy olyan maja várost, amely a strandon helyezkedik el. Ahol az ott lakók már nem feltétlenül harcosok voltak, hanem inkább kereskedők, ezért Tulum természetesen egy kifejezetten jelentős kikötő volt.

Az egyik személyes kedvencem, amikor egy kis boltíven keresztül belépünk a maják birodalmába. Csak egy keskeny alagúton keresztül látjuk a fényt, majd kilépve, mintegy átlépve egy másik világba, elénk tárul a romváros. Miután megtekintettük az amúgy inkább kisebb régészeti területet, akár meg is mártózhatunk. Mindenképpen figyelni kell a napvédelemre, mert a nap égető és forró.

Egy tipp tőlem: Ha a korai órákban érkezel, a körsétád során leülhetsz egy sziklára, meditálhatsz vagy csak behunyod a szemed és hallgatod a hullámok dalát.

Tulum romvárosa 2006-ban

Tulum nagyon megváltozott az elmúlt évek során. Az egykori halászfalu bájából nem sok maradt, egy igazi hippie partyparadicsom lett Playa del Carmenhez hasonlóan. Úgy érzem, hogy Tulum igazi lényét leginkább a romváros tükrözi. Ott még megtaláljuk azt a békét, ami egykori a városra is igaz volt. Nem beszélve arról, hogy a világ egyik legszebb strandja, a Playa Paraíso 900 méterre található.

Tulum hotelzónája és környéke számos látnivalóval várja az ide látogatókat. Ha többet szeretnél megtudni a lehetőségekről, kattints ide! Ebben a cikkben mesélek a cenotékról és a különböző természetvédelmi területekről is.

Érdemesebb a faluban enni, ezért ajánlok most két helyet. Az Estancia Jujeña ugyan nem tipikusan mexikói ételeket kínál, hanem alapjában véve argentín étterem. Viszont életem egyik legfinomabb reggelijét itt fogyasztottam el számos digitális nomád kíséretében, akik délelőtt jól öltözötten videókonferenciákon vesznek részt, délután pedig a közeli strandokon ütik el az idejüket.

A falu egyik híres taqueríája a Taquería Honorio, viszont mi addig kérdezgettük a helyieket, amíg meg nem tudtuk annak a nevét, amelyre ők esküsznek. Ez pedig a gyönyörű Maja Kalendárium terével szemben található kétszintes ház, a Taquería La Riviera Costeña. Fenséges tacók, igazi mexikói gasztronómia. Ha egyébként valahol egy piros kocsit látsz, amely hangosan dudál, a benne ülő férfi valószínűleg nem megőrült, hanem taco árus. A csomagtartóból kínálja a finomabbnál finomabb tacókat.  

Ha a pároddal jársz Tulumban, nem hagyhatjátok ki a romantikus sétát és a Tulum feliratokat, valamint az embernagyságú szobrokat sem. A leghíresebb a Ven a la luz, amely jelenleg már egy elkülönített parkban áll az Ahau Szálloda udvarán, ezért tavallyal ellentétben idén már fizetni kell a megtekintésért és a fényképért.

Egy Tulum felirat a sok közül

Tulum ugyan sajnos sokat veszített vonzerejéből, mégis egy kötelező körnek számít a Yucatán- félszigeten. Helyenként még megleljük a halászfalu egykori egyszerűségét és páratlan hangulatát. Ezért és a romvárosért mindenképpen bakancslistás.

Ha belenéznél egy videóba, amely mutatja a város esti hangulatát, kattintsatok ide!

Mexikóba utaznál, de megakadtál a szervezésben? Utazási tanácsadáson belül egyéni konzultációra is jelentkezhetsz.