HALOTTAK NAPI SZÖSSZENETEK

Az egyik kedvenc mexikói ünnepem a Halottak Napja. Nagyon szeretem azt a sokszínűséget és varázslatos világot, amelyet megjelenít. A hagyományok hűen tükröznek letűnt világokat, misztikus titkokat. Úgy gondolom, a halottak napjában jelenik meg leginkább a hódítás előtti korszak, hiszen minden elemnek valamilyen szimbólikus jelentése van.

Campo de cempasúchil – A büdöske- mező

Amikor Mexikóba kerültem, s átélhettem életem első halottak napját, kicsit még elveszve álltam a forgatagban. Annyira nem értettem a sok szokást, de nyitott voltam rá. Hagytam, hogy a mexikói család vezessen és megismertesse velem a hagyományokat. A nagypapának volt egy földje, ahol cempasúchil virágokat termesztett. A cempasúchil, magyarul a büdöske a Halottak Napja elengedhetetlen kelléke. Élénk narancssárga színe a napot szimbolizálja. Neve a navatl nyelvből jön, jelentése: 20 virág. Egy egész napon át szedtük a virágokat már október végén, majd az utcán eladtuk őket, mert mindenkinek kellettek az oltárépítéshez, illetve a ház díszítéséhez.

Halottak Napi oltár

Oltárt is szoktunk állítani elhunyt szeretteinknek. Ezt a gyerekekkel közösen készítjük, remek lehetőséget ad arra, hogy régi, akár vicces vagy éppen megható történetet meséljünk a dédszülőkről, így emlékezve meg róluk. Az oltár lehet 2, 3 vagy 7 emeletes. A legfelső szint minden esetben az ég, ezért az építmény legtetején egy kereszt áll. Mi három emeletest készítünk, amely az eget, a földet és az alvilágot járja végig. Bizonyos elemek nem hiányozhatnak, így például azok fényképei, akik már nincsenek velünk. A virágokból alkotott boltív jelképezi a halottak kapuját. Alebrijes, azaz repülő szellemlények, s kivágott papírok, valamint virágszőnyeg mutatja az utat a halottaknak. A hagyomány úgy tartja, hogy az oltárokon mind a négy elem megjelenik. A mintára vágott papírok a szél hírnökei, a gyertyák a tűzé, a különböző termések a földé, a pohár víz a vízé. A pohár víz nem csak a halottaknak kerül ki, hogy csillapíthassák szomjukat, hanem azért is, mert a maják úgy hitték, a cenotes nevű földalatti víztározók képezik a bejáratot az alvilágba. Ugyanígy helyet kapnak a halottak napi kenyerek és a színes vagy cukorból készült koponyák.  

Néhány nap múlva bővebben is mesélek nektek a szimbolikáról, s a Facebook-on követhetitek is az oltárunk készítését. Klikkeljetek ide, s kövessétek nyomon hagyományainkat!

Halottak napi kenyér

Én napokkal előbb elkezdem készíteni a halottak napi kenyeret. Mexikóban lehetőségem nyílt arra, hogy egy cukrászmestertől tanuljam el az elkészítésének titkát. Ugyan hosszadalmas munka, mégis szívesen végzem, mert nagyon érdekes, ahogyan a formákkal visszaadhatjuk a szimbolikus jelentéseket. Ez a péksütemény kör alakú, ami az élet és halál körforgását jelképezi. A tetején négy irányba indul négy vékony csík, amely az elhunyt csontjait vagy könnyeit szimbolizálja, irányuk pedig a négy égtájat, amelyek négy istenséghez kapcsolódnak.  A tetején lévő kisebb kör a koponya vagy a szív jele.  

Xoloitzcuintle

Nálunk nincs Halottak Napja a Coco nélkül. Ti láttátok a filmet? Úgy vélem, méltán kapott Oscar- díjat, fantasztikusan összetetten és hűen mutatja be a hagyományokat. Emlékeztek még Dantéra, Miguel kutyájára? És a fajtájára? Dante egy XOLOITZCUINTLE. Az a feladata, hogy gazdáját halála után majd elvezesse a halottak birodalmába. Ha foltos, az azt jelenti, hogy már több lelket is kísért. Az otthonokat pedig megvégi a rossz szellemektől.

Legendák

Természetesen a Halottak Napjához legendák is kapcsolódnak. Ilyen például a Llorona, a siratónő története. Mivel Latin- Amerikában sok helyen fellelhető, a legendának számos változata van. Téged is érdekelnek a legendák, ráadásul spanyolul tanulsz? Ajánlom figyelmedbe a Leyendas című munkafüzetemet, amit itt találsz.