UTAZÁS A COVID- 19 ALATT: COSTA RICA ÉS MEXIKÓ

Tavaly júniusban, ahogyan mindenki, áldozatul estünk a Covid- 19 által generált teljes blokknak. Hiába volt meg a repülőjegyünk Mexikóba, onnan pedig Costa Ricába és Peruba, a járatunkat törölték, a mexikói légitársaság pedig csődbe ment.

Egy év telt el azóta. Nem akartunk továbbvárni, ezért felkerekedtünk, hogy nekivágjunk az útnak a megváltozott körülmények ellenére is. Nem hátizsákos túrát terveztünk, de az lett belőle, minden szépségével és nehézségével együtt.

Természetesen a gyakorlott utazók is izgulnak, hogy a Covid-19 mennyiben változtatja meg a beutazási feltételeket, illetve az utazás menetét. Multi-city jegyet vettünk, azaz Costa Ricába repültünk, de Mexikóvárosból jöttünk vissza.

Mindkét országba konkrét bakancslistával érkeztünk. Mivel annak idején Costa Rica jelentős részét sikerült bejárnom, pontosan tudtam, mi az, amit feltétlenül meg akarok mutatni a fiamnak. Fontos volt számunkra, hogy legyen benne esőerdő, vulkántúra, strand és természetesen lajhárnéző. Mindent sikerült kipipálni, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk a pandémia ellenére is. Costa Rica, mint mindig, sokat adott nekem. Kellemes mellékhatásként újra lelassíthattuk az életünket a Pura Vida mottójára.  

Mexikóban inkább a családlátogatásra esett a nagyobb hangsúly, de ez sem tartott vissza minket, hogy három hét alatt öt állam gyönyörű helyein barangoljunk. Nem maradhatott ki tengerparti kedvencünk, Huatulco, s a listánk élén álló Chichén Itzá, illetve Palenque sem. Fantasztikus érzés volt 15 évvel később visszatérni ezekbe a romvárosokba, még pedig a fiammal, akinek ez a két varázslatos régészeti park a kötelező látnivalók élén állt. Örülök, hogy őt is érdeklik az indián kultúrák, hogy tudja, honnan származik, s ehhez hozzátartozik a maja birodalom ismerete.

Lássuk, mit tapasztaltunk! Costa Ricában és Mexikóban mi a helyzet a Covid-19 miatti intézkedésekkel?

A szabályok hasonlóak, mint jelenleg Magyarországon. Costa Ricában a maszk használata kötelező beltéren, kültéren fakultatív, bár a helyiek nagy része az utcán is rendeltetésszerűen hordja. A nemzeti parkokban le lehet venni. Pontosan ezért Costa Rica remek helyszín, mivel majdnem minden program szabadtéren van. A közlekedési eszközökön természetesen el kell takarni az orrot és a szájat.

Mi a helyzet Mexikóban? Mexikó óriási ország, ezért államonként változik az általános felfogás. Van, aki egyedül az autóban is hordja a maszkot, s megéltem a teljes ellentétét például Palenquében, ahol a pincér, de még a buszsofőr sem. Huatulco és Palenque városában végig kevés volt a megbetegedés, ezért a szabályok betartása nem áll a középpontban. Azért persze legyen nálunk a maszk, mert a hivatalos busztársaságok megkívánják, belépőjegy megvételéhez, illetve boltba való belépéskor is szükséges.

A földi paradicsom, Tamarindo

A lázmérés mind Mexikóban, mind Costa Ricában gyakori eljárás. Ezen kívül van lehetőség kézmosásra, illetve kézfertőtlenítésre.

Milyen feltételekkel enged be Costa Rica és Mexikó? Kattintsatok ide, s meglátjátok, jelenleg mi kell a beutazáshoz.

Egy kis ízelítő a mi utazásunkból. Kattintsatok ide, hogy megnézhessétek a fényképalbumot.

Tény, hogy jelen időszakban körültekintőbben kell megszervezni egy utat. Valamint rugalmasnak kell lennünk, mivel a Covid- 19 még mindig mindent felülírhat. Amennyiben segítségre van szükséged, érdeklődj utazási tanácsadásunk iránt itt!

Ha pedig inspriálódni szeretnél, ajánlom figyelmedbe a Costa Ricáról készült útikönyvemet, amelyet itt érhetsz el.