ROSCA O ROSCÓN DE REYES
Mindig elmondom, mennyire fontos, hogy a nyelvtanulás során a kultúrával is foglalkozzunk. Ezáltal más jellegű köteléket építhetünk fel az adott idegen nyelv felé, valamint a tanulás folyamatát élményekkel is gazdagíthatjuk. Ilyen témakör például a gasztronómia, amelyben autentikus ízeket kóstolhatunk, illetve próbálhatunk ki otthon. Január 6-a spanyol nyelvterületen szinte összenőtt a három királyok látogatásával. Ehhez kapcsolódik a Rosca de Reyes nevű finomság, amelyről ebben a rövid videóban is meséltem.
Íme a recept, melynek magyar fordítását a kép alatt találjátok:
Hozzávalók:
Tészta: 500 g liszt (én az egészséges életmód jegyében összekevertem teljes kiőrlésűt, kókusz-, zabpehely- és finomlisztet), 6 g só, 7 g száraz élesztő, 80 ml tej, 50-100 g cukor, 250 g tojás, 100 g vaj, 5 ml vaníliakivonat, pici narancslé
Bevonat: 30 g vaj kockára vágva, 30 g finomliszt, 30 g porcukor, 10 g tojássárgája, tojássárgája a kenéshez, kandírozott gyümölcs
Elkészítés:
Bevonat: Összekeverni a vajat a liszttel, hozzáadni a porcukrot és a tojássárgáját. Összegyúrás után fóliába csomagolni és félrerakni.
Tészta: A pulton a liszttel egy vulkánt alakítani, a közepébe egy lyukat csinálni, ahová a sót és az élesztőt tenni. Egy pici tejjel és a körülötte lévő liszttel összegyúrni, majd még egy kis tejet hozzáönteni és hozzágyúrni a maradék lisztet.
Hozzáadni egyenként a tojásokat, majd a maradék tejet. Addig gyúrni, amíg egy rugalmas tésztát nem kapunk, amely elválik a munkafelülettől.
Hozzáadni a cukrot, majd a vajat, folyamatosan gyúrni tovább a tésztát.
Bezsírozni egy tálat, belehelyezni a tésztát, letakarni és kelni hagyni egy órát.
Kinyújtani a tésztát, amíg egy téglalapot nem kapunk. A hosszanti oldalon elkezdeni feltekerni, ha van Jézuska bábu (süthető), akkor beletenni, majd továbbtekerni. A két oldalát összekapcsolni, így kapjuk a kalács alakot, egy sütő tálcára tenni. Az a rész legyen alul, ahol összekapcsolódik a kalács.
Átgyúrni a bevonatot, kör alakú formákat leválasztani és kézzel szétlapítani. Bekenni a kalácsot tojássárgájával. A bevonat csíkokat rátenni a kalácsra, a fennmaradó helyekre kandírozott gyümölcsöket tenni. Az egész felületet megszórni egy kis cukorral, majd egy órát kelni hagyni. Előmelegíteni a sütőt 165ºC-ra.
30 percig sütni a kalácsot.
Jó étvágyat kívánok! Ha érdekel a konyhaművészet, ajánlom figyelmedbe a GASTRONOMÍA című spanyol nyelvű munkafüzetemet. Ebben a rövid tananyagban megtanulhatod a mexikói rizs receptjét, gyakorolhatod a felszólító módot és elsajátíthatsz olyan kifejezéseket, amelyeket étteremben használhatsz. Ezen kívül megtanulsz panaszt tenni írásban és szóban is. Csak klikkelj a GASTRONOMÍA szóra és máris végigböngészheted az ide kapcsolódó termékeket.